+32 474 98 30 05 kris@factter.be

Blog

Over werkgeluk

Welkom bij Factter, waar we geloven dat werkgeluk een onmisbare bouwsteen is voor organisaties. In een wereld waar de arbeidsmarkt continu verandert en de concurrentie om talent heviger is dan ooit tevoren, staat het welzijn van werknemers centraal in het succes van bedrijven.

De Kracht van Werkgeluk

Als werkgever bouwen aan een veerkrachtige en duurzame  organisatie

Werkgeluk is meer dan alleen een glimlach op het gezicht van een werknemer. Het uit zich als een moment van geluk dat men beleeft tijdens het werk. Het is de vonk die de motor van een organisatie laat draaien, de magie die de werkvloer transformeert tot een bruisende gemeenschap waarin mensen gedijen en groeien. Het gaat over het gevoel van voldoening en vervulling dat werknemers ervaren wanneer ze hun passie kunnen volgen, gewaardeerd worden voor hun bijdragen en een gevoel van verbondenheid ervaren met hun collega’s en organisatie.

Werkgeluk als streefdoel

Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op werkgeluk. Dit geldt  uiteraard ook voor begrippen zoals bevlogenheid, betrokkenheid en tevredenheid op het werk. Het is aan ons om de juiste context en randvoorwaarden te creëren om dit te bevorderen.

Werkgeluk creëren is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel top-down vanuit de organisatie en leidinggevenden als bottom-up vanuit de medewerkers zelf.

Waar moeten we het gevoel van ‘Werkgeluk’ situeren?

Waar situeren we het gevoel van werkgeluk t.o.v. bevlogenheid, betrokkenheid en tevredenheid? De vier begrippen hebben een sterk onderling verband. Het is vooral de keuze van de organisatie waarin men wil investeren:

  • Bij werkgeluk ligt de verantwoordelijkheid meer bij werkgever en werknemer gezamenlijk. (gericht op samenwerken)
  • Bij bevlogenheid (en betrokkenheid) ligt het initiatief meer bij de medewerker en zoek je als organisatie de mogelijkheden om de betrokkenheid te bevorderen door de juiste randvoorwaarden te bieden, bijvoorbeeld door mensen goed te faciliteren en ervoor te zorgen dat ze efficiënt en effectief kunnen werken. (de organisatie faciliteert en ondersteunt de medewerker)
  • Bij tevredenheid ligt het initiatief iets meer bij de werkgever. (goed werkgeverschap, de organisatie is leidend)

Wat levert investeren in Werkgeluk op?

Investeringen in werkgeluk zijn investeringen in het menselijk kapitaal van een bedrijf. Het is het creëren van een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd, gehoord en ondersteund voelen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is het bieden van kansen voor groei, autonomie en een gezonde werk-privébalans. Werkgeluk gaat over het creëren van een cultuur waarin mensen floreren, creativiteit gedijt en innovatie gedreven wordt.

Werkgevers die investeren in werkgeluk plukken daar de vruchten van. Ze zien een toename in productiviteit, een afname in personeelsverloop en een verbetering in klanttevredenheid. Bovendien bouwen ze een sterkere en veerkrachtigere organisatie op, die klaar is om de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

Waarom investeren in Werkgeluk?

Omdat het de sleutel is tot het creëren van een winnende cultuur waarin mensen gedijen, bedrijven floreren en succes duurzaam is. Het is de investering die zichzelf keer op keer terugbetaalt, niet alleen in financiële termen, maar ook in het welzijn en de tevredenheid van alle betrokkenen.

Kortom, werknemers die zich gelukkig voelen op hun werk zijn niet alleen productiever, maar creëren ook een positieve werkomgeving die klanttevredenheid en bedrijfsresultaten stimuleert.

Laten we in de cijfers duiken:

Gelukkige werknemers zijn 12% productiever, blijkt uit onderzoek van het Happiness Research Institute. Een investering in werkgeluk vertaalt zich direct in een hogere efficiëntie en verbeterde bedrijfsresultaten. Dit betekent dat voor elke €1 die geïnvesteerd wordt in het verbeteren van werkgeluk, er een rendement van €2,12 kan worden verwacht in termen van toegenomen productiviteit.

Het vervangen van een werknemer kost gemiddeld 33% van hun jaarsalaris, volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Door te investeren in werkgeluk, kunnen bedrijven het personeelsverloop verminderen en waardevolle kennis behouden, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Bijvoorbeeld, als een bedrijf met 100 werknemers een personeelsverloop van 15% heeft en elk van die werknemers gemiddeld €50.000 per jaar verdient, zou het verminderen van het personeelsverloop met slechts 5% een besparing van €250.000 per jaar opleveren.

Bedrijven met een sterke bedrijfscultuur behalen 22% hogere winstgevendheid, 23% hogere omzetgroei en 67% lagere personeelsverloop, blijkt uit onderzoek van Gallup. Een focus op werkgeluk draagt bij aan een positieve werkomgeving die talent aantrekt en behoudt, en innovatie en samenwerking bevordert. Bedrijven behalen dus aanzienlijke voordelen op het gebied van winstgevendheid en groei.

Een stijging van 5% in werknemersbetrokkenheid kan leiden tot een stijging van 0,5% tot 1,0% in klanttevredenheid, volgens Harvard Business Review. Gelukkige werknemers stralen positieve energie uit naar klanten, wat resulteert in een verbeterde klantenservice en hogere klanttevredenheid. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de omzet en winstgevendheid van een bedrijf, omdat tevreden klanten meer geneigd zijn om terug te komen en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.

Ziekteverzuim kost Amerikaanse werkgevers jaarlijks meer dan $225 miljard aan verloren productiviteit, volgens het National Business Group on Health. Investeren in werkgeluk resulteert in een gezondere en meer evenwichtige werkplek, wat leidt tot een daling van het ziekteverzuim en lagere kosten voor het bedrijf.

Samengevat

Investeren in het werkgeluk van werknemers is geen luxe, maar een cruciale strategische beslissing voor bedrijven die streven naar succes op lange termijn.

Bij Factter geloven we in een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer om werkgeluk te creëren. Laten we samen werken aan een toekomst vol succes en welzijn voor jouw team en organisatie.

Een duurzame aanpak omtrent werkgeluk levert effectief een meetbare financiële return op. In steeds meer case studies rapporteren organisaties duurzame resultaten door gerichte investeringen in werkbeleving, welzijn/welbevinden en werkgeluk.

Enkele bijkomende resultaten (bron – happiness@work 2023):

%

winst

%

productiviteit

%

innovatie

%

ongevallen

%

ziekteverzuim

%

burn-out

Shares
Share This