+32 474 98 30 05 kris@factter.be
Selecteer een pagina
logo factter

Organisatieontwerp

Onze missie, visie en ambitie … in actie!

Ontketen het potentieel van je organisatie – thema’s waar wij aan werken!

Transformeer jouw organisatie: van rigide structuur naar dynamische efficiëntie!

Streef jij naar een werkplek waarin flow en samenwerking de norm zijn? Ontdek je echter dat dit niet altijd vanzelfsprekend is? Merk je een groeiende inspanning om klanten te bedienen? Dan is het tijd om door een ontwerplens te kijken en eventuele ‘weeffouten’ in je organisatiestructuur aan te pakken.

Systeemcomplexiteit

Organisatietructuur gaat verder dan organogrammen en procedures. Het bepaalt hoe werk wordt verdeeld en gedeeld. Een complexe structuur belemmert wendbaarheid en vermindert betrokkenheid.

Stel je voor dat een organisatie haar werkprocessen opsplitst in verschillende taken en verantwoordelijkheden. Bij elke nieuwe taakverdeling neemt de onderlinge afhankelijkheid tussen teamleden toe. Dit betekent dat er meer communicatie en coördinatie nodig is om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Wanneer de arbeidsdeling groter wordt, groeit ook het aantal interacties tussen teamleden exponentieel. (Bijvoorbeeld:). Een kleine toename van het aantal taken kan resulteren in een enorme toename van de afstemmingsmogelijkheden. (bijvoorbeeld: als je het werk verdeeld in 25 stukken, dan tellen we 300 afstemmingsmogelijkheden. Als je het werk verdeeld in 59 stukken, dan tellen we 1.172 afstemmingsmogelijkheden!) Een grotere opdeling van het werk  leidt vaak tot overvolle agenda’s en eindeloze vergaderingen evenals stress en frustraties, waardoor de efficiëntie van de organisatie in het gedrang komt.

Het is dus essentieel om de arbeidsdeling zorgvuldig te ontwerpen en te beheren, rekening houdend met de toenemende complexiteit van het systeem en de noodzaak van effectieve communicatie en samenwerking tussen teamleden.

Het werk slimmer organiseren, vanuit integraal organisatieontwerp

Een gepaste organisatiestructuur vormt het fundament voor werkbaar werk en draagt bij tot beter presterende organisaties. We omarmen de principes van Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO). IAO is een verzamelnaam voor alle initiatieven die genomen worden om de prestaties van organisaties te verbeteren, door een duurzame samenwerking tussen mensen te faciliteren. In de wetenschap hanteert men ook termen zoals Workplace Innovation en High Performance Work Systems (HPWS).

Gebaseerd op bewezen methoden

Ons integrale ontwerpproces, geworteld in de sociotechnische systeemtheorie, is gevalideerd door decennia van wetenschappelijk onderzoek. Dit houdt in dat we zowel de organisatiestructuur als het teamwerk herontwerpen. Kortom: we herontwerpen de werkprocessen en arbeidstaken zodat de organisatie en haar medewerkers als geheel beter functioneert.

Versterkt met moderne inzichten

We integreren de baanbrekende ideeën van Robert Karasek over jobontwerp, die de sleutel vormen tot het voorspellen van werkstress en het creëren van gezonde werkomgevingen. Deze aanpak is wetenschappelijk onderbouwd én wordt bovendien erkend door toonaangevende externe instanties in de arbeidsgeneeskunde.

Op basis van het model van Karasek krijg je 4 jobsoorten.

Het vergroten en verkleinen van regelcapaciteit van mensen in hun werkomgeving heeft gevolgen voor hun welzijn. Datzelfde geldt voor het verhogen of verlagen van werkdruk.

Als mensen werkdruk ervaren maar ook de mogelijkheid hebben om zaken zelf te regelen dan voelen ze zich daar goed bij. Zie het kwadrant in het model rechtsboven met de naam Actief.

De drie andere kwadranten zijn ziekmakend:

  1. Vrijblijvend: je kunt alles zelf regelen maar is er totaal geen werkdruk (het maakt niet uit wat je doet)
  2. Passief: je hebt weinig in eigen hand en er is geen werkdruk
  3. Slopend: er is een hoge werkdruk maar je hebt niet de toestemming of mogelijkheid om zaken te regelen.

 

Samen bouwen we aan een organisatie die floreert en waar elk teamlid gedijt.

Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem contact met ons op en laat ons samen aan de slag gaan voor een betere ‘werk’-elijkheid!

Shares
Share This